Türkiye de Hız Sınırları

Türkiye de Hız Sınırları

Read Me - Personal Data Protection
Türkiye de Hız Sınırları

2023 otoban hız sınırları, araçların ve sürücülerin güvenliğini sağlamak için belirlenmektedir. Karayolları Trafik Kanunu’nda belirlenen hız sınırları ile trafikte oluşabilecek kazaların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Yolculuk esnasında otoban ve otoyollardaki şeritlerde araç tiplerine göre hız sınırları değişmektedir. 2023 otoban ve otoyol hız sınırları hakkında bilmeniz gerekleri aşağıdadır devamında anlatacağız.

Otobanda Hız Sınırı Kaç Km?

  Ülkemizdeki hız sınırları otoyol ve otobana göre farklılık gösterirken başlıca otoban hız sınırları şu şekildedir;

  1. İstanbul İzmir Otoyolu hız sınırı – 140 km
  2. Ankara- Niğde otoyolu hız sınırı – 140 km
  3. Kuzey Marmara Otoyolu hız sınırı – 140 km
  4. Türkiye’deki otoyolların hız sınırı – 120 km

Otoban ve Normal Yollarda Hız Limitleri Nelerdir?(Araç Çeşitlerine Göre)

2023 otoban hız sınırı, bölünmüş yollara, şehir içi, şehir dışı olmasına ve araç çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Yükü ağır veya yolcu taşıyan araçlar yukarıda belirttiğimiz hız sınırlarının altına gitmek zorundadır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen araçların uyması gereken yasal hız sınırlarını yakından inceleyelim. 

Otomobiller İçin Hız Sınırı 
Otomobil için hız sınırı, yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yol hız sınırı 110 km, KGM tarafından işletilen otoyollarda 120 km, YİD otoyollarında 140 km’dir.

Minibüsler İçin Hız Sınırı 
Minibüsler için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km’dir.

 Kamyonet İçin Hız Sınırı 
Kamyonet (N1-N1G) için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 95 km’dir

Panelvan İçin Hız Sınırı 
Panelvan için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 100 km, otoyollarda 110 km’dir.

Çekici İçin Hız Sınırı        
Çekici için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 90 km’dir.

Motosiklet (L3) İçin Hız Sınırı 
Motosiklet (L3) için, şehir içi hız sınırı 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km’dir.

Motosiklet (L4, L5, L7) İçin Hız Sınırı   
Motosiklet (L4, L5, L7) için hız sınırı, yerleşim yeri için 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 70 km, bölünmüş yollarda 80 km, otoyollarda 80 km’dir.    

 Özel Yük Taşıyan Araçlar İçin Hız Sınırı                                       
Özel yük taşıyan araçlar için şehir içi hız sınırı 30 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 50 km, bölünmüş yollarda 50 km, otoyollarda 60 km’dir.

 Arızalı Bir Aracı Çeken Araçlarda Hız Sınırı              
Arızalı bir aracı çeken araçlarda hız sınırı, yerleşim yeri için 20 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 20 km, bölünmüş yollarda 30 km, otoyollarda 40 km’dir.   

 Hız Sınırı Cezaları Nasıl Tespit Edilmekte ve Uygulanmaktadır?

Otoban ve otoyollarda hız sınırını aşan araçlar radar adı verilen sistemlerle tespit edilir ve (ortalama hız tespiti) zaman ayarlı hız tespit  Araçlar hız sınırını aştığında radar tarafından belirlenir ve hız sınırı cezası uygulanır. Araç otoban ve otoyolda hız sınırını %10-30 arasında aşarsa 10 ceza puanı, %30’un üzerinde aşarsa 15 ceza puanı uygulanırken araç sahibine hız sınırı cezası verilir. Hız sınırını aşmak trafiği ve sürücüleri tehdit etmektedir ve bu yüzden sınırı aşmak doğru bir davranış değildir. Bir yıl içerisinde araç sahibi 5 kere hız sınırını aşarsa ehliyetine el konulur, sürücü psikoloji testine girerek ehliyetini geri alabilir. Ehliyetini geri alan sürücü aynı yıl içinde 5 kere daha hız sınırını ihlal ederse ehliyetine kalıcı olarak el konulur.

 

Whatsapp Telefon